Cum sa iti alegi cainele potrivit

O întrebare pe care o primim din ce în ce mai des de la clienți și prieteni este “ce câine credeți că este potrivit pentru mine?” sau “cum îmi aleg câinele potrivit?”. De asemenea, am observat, în lunga perioada de când ne ocupăm de câini, că mulți stăpâni își iau un cățel pe criterii subiective (gen “îmi place rasa aceea”, “îmi place cum arată” sau “am auzit că e jucăuș”), fără să cunoască cu adevărat caracteristicile rasei respective, ale cățelului în sine sau să se gândească dacă e potrivit pentru stilul lor de viață, nevoile și spațiul pe care îl au.

Am scris mai jos, pe scurt, ce ar trebui să faci dacă ești un iubitor de căței care își dorește foarte mult să ia un câine (fie că îl cumperi sau îl adopți). Asta după ce înțelegi foarte clar, înainte de toate, că un câine trăiește între 10 și chiar 15 ani, în funcție de rasă, și în această perioadă de timp vei fi responsabil de acest membru de familie.

1.   În primul rând evaluează-ți stilul de viață:

2.   În al doilea rând evaluează spațiul pe care îl deții:

3.   În al treilea rând evaluează cât poți investi într-un câine:

După ce ai făcut această evaluare, cel mai bine este să întrebi un specialist ce variante de rase îți recomandă (ne poți scrie și nouă răspunsurile la întrebările de mai sus și noi îți vom trimite o listă de sugestii de rase potrivite pentru tine).

Apoi, după ce știi ce rasă îți trebuie, găsește o canisă specializată în respectiva rasă de câine sau un deținător al rasei respective și selectează un pui. E ideal ca puiul să fie selectat de un specialist în dresaj, care evaluează puii din mai multe puncte de vedere și îți poate recomanda care este potrivit pentru tine – într-un cuib de pui din aceiași părinți unii pot fi dominanți, unii submisivi, unii agitați, alții liniștiți, unii să aibă înclinație spre pază, alții să fie buni căței de familie. Criteriul “a venit primul la mine” sau “îmi place cum arată” poate să nu fie întotdeauna de succes în alegerea puiului potrivit.

De asemenea, dacă adopți un cățel (ceea ce încurajăm întotdeauna, din experiența noastră cățeii metiși pot fi extraordinar de inteligenți, iar cei de rasă care sunt adulți poti fi foarte iubitori), ar trebui să fie evaluat înainte de un specialist.

Foarte important, evaluați și medical cățelul înainte să îl luați! Sigur că dacă, de exemplu, adoptați un cățeluș șansele să aibă probleme de sănătate minore există, dar se vor rezolva repede, dar aici vorbim de evitarea problemelor grave de genul parvovirozei, displaziilor, defectelor congenitale și alergiilor.

Nu putem vorbi aici despre toate rasele, dar ca idee:

Câinii de vânătoare (Labrador, Beagle, Westy, Teckel, Weimaraner, Brac etc) au foarte multă energie și sunt potriviți pentru stăpâni cu curte și viață activă; dacă sunt ținuți la interior și nu fac mișcare suficientă devin distructivi și greu de stăpânit

Câinii din rase de luptă (Amstaff, Pitbull, Rotweiller) de obicei nu prea agreează alte animale, mai ales pe teritoriul lor (nu e o idee bună dacă aveți pisici) și e complicat să îi socializezi, mai ales dacă stai la apartament; sunt în schimb foarte buni pentru pază sau curte

Buldogii (englez, francez) sunt niște câini inteligenți și potriviți pentru apartament și persoane mai puțin active, dar mulți au probleme serioase de sănătate; dacă știi că nu ai timp să te ocupi de asta e recomandat să fie verificați de un medic înainte de achiziție/adopție

Câinii cu păr lung (Ciobănesc german, Husky, Samoyed, Chow Chow, Golden Retriever) lasă (în mod evident) mult păr, dacă locuiești la apartament sau vrei să îi ții în casă trebuie să ții cont de asta

Câinii de talie mare și uriașă au nevoie de spațiu corespunzător, mai ales dacă au și un temperament activ

De ce spunem toate acestea – pentru că de-a lungul timpului am văzut prea multe cazuri de căței dați spre adopție sau abandonați din cauze gen:

– stăpânul și-a luat un câine nepotrivit cu stilul lui de viață sau spațiul pe care îl are

– câinele nu a fost evaluat la cumpărare/adopție și are un temperament nepotrivit cu stăpânul și nevoile lui

– stăpânul și-a schimbat stilul de viață (locuința, jobul, a apărut un copil etc) și câinele nu se mai potrivește cu nouă situație

– copiii familiei sunt agresivi cu câinele și acesta, dacă are un temperament dominant, reacționează (de aceea subliniem faptul că este foarte important, dacă aveți copii mai temperamentali și prea micuți de vârstă ca să înțeleagă că nu trebuie să agaseze câinele, să luați un câine liniștit și submisiv)

Un cățel este un nou membru de familie, care vine la pachet cu bucurii și responsabilități pe măsură.

Este foarte important să luați decizia de a-l lua în familie în mod asumat și să faceți alegerea potrivită pentru voi, ca el să aibă o viață lungă și fericită în familia voastră și să va bucure în fiecare zi.