Conditii de acces caini in pensiune/gradinita
Evaluare căței și prima vizită
Deși credem cu tărie că rasa sau temperamentele mai aprinse nu reprezintă un motiv împotriva socializării în grup, nu fiecare câine este potrivit pentru mediul nostru de joacă în spațiu deschis.
Luăm în serios siguranța oaspeților noștri, astfel încât fiecare dintre ei trebuie să treacă printr-o evaluare detaliată pentru a ne asigura că sunt potriviți pentru grădinița cățeilor.
Procesul de evaluare al câinelui va dura aproximativ 30 de minute cu un membru al echipei noastre. În acest timp, îţi vom arata facilitățile pensiunii și îţi vom răspunde la întrebări.
Procesul de evaluare include următorii pași:
- O prezentare generală a documentelor, a istoricului și a sănătății câinelui.
- Câinele va fi dus la evaluare, separat, pentru a observa modul în care reacționează atunci când este departe de stăpân.
- În timpul evaluării verificăm sensibilități emoționale și fizice pe care le poate avea câinele astfel încât echipa noastră să fie pregătită pentru momentul introducerii câinelui în comunitate.
- Următorul pas este să aducem câțiva câini în zona de evaluare, unul câte unul, pentru a evalua nivelul de confort al câinelui. Vom observa modul în care interacționează cu ceilalți câini pentru a evalua confortul pentru joacă în spațiu deschis.
- De asemenea, vom evalua nivelul de confort într-o cușcă sau într-o cameră, care se vor utiliza numai pentru odihnă și hrănire (când este cazul) sau somn.
- După această evaluare vom discuta observațiile cu stăpânul câinelui, iar dacă, dintr-un anumit motiv, câinele nu este încă pregătit pentru grădiniță, vom face recomandări stăpânului pentru a ajuta la evoluția câinelui.
Ce căței acceptăm în pensiune și la grădiniță
La noi pot sta toți cățeii indiferent de rasă sau talie.
Pentru a asigura siguranța tuturor oaspeților noștri, solicităm tuturor câinilor care ajung în pensiunea noastră pentru cazare sau grădiniță să îndeplinească următoarele criterii:
- Câinii trebuie mai întâi să treacă printr-o evaluare a sănătății și temperamentului făcută de către echipa Dog Resort.
- Toți câinii trebuie să aibă schema de vaccinare completă.
- Toți câinii trebuie să aibă vaccinări actualizate. Stăpânii acestora trebuie să prezinte dovezi scrise despre vaccinuri. Vaccinările trebuie să fie efectuate și trecute în carnetul de sănătate de un veterinar cu cel puțin 48 de ore înainte de a veni la grădiniță sau în pensiune. Vezi mai jos mai multe detalii despre vaccinări.
- Toți câinii trebuie să fie sănătoși. La înregistrarea pentru grădiniță sau pensiune stăpânii vor semna pe proprie răspundere că acesta are o stare bună de sănătate, nu prezintă paraziți (viermi, purici sau căpușe ) și nu a fost bolnav cu o afecțiune transmisibilă în ultimele 30 de zile. Câinii care au fost bolnavi cu o afecțiune transmisibilă în ultimele 30 de zile vor necesita o certificare nouă a sănătății oferită de un veterinar în ultimele 48 ore.
- Toți câinii trebuie să fie non-agresivi la hrană sau jucării. Proprietarii vor semna pe proprie răspundere că aceștia nu au rănit sau au prezentat comportament agresiv sau amenințător față de orice persoană sau alt câine. Siguranța și sănătatea tuturor oaspeților noștri reprezintă prioritatea noastră principală.
- Toți câinii trebuie să aibă o cerere completă, actualizată și aprobată în dosar pentru a participa la grădiniță sau pensiune. De asemenea, este recomandat ca un câine să participe cel puțin la o zi de grădiniță (de preferință trei) înainte de pensiune pe o perioadă mai îndelungată. Acest lucru ne va ajuta să cunoaștem personalitatea și preferința câinelui și să lăsăm câinele să știe că se întoarce acasă după joacă, să cunoască personalul și alți câini și să se asigure că este confortabil într-un mediul de joacă deschis.
Vaccinuri și deparazitări obligatorii
Protecția prin vaccinare împotriva virușilor și bacteriilor foarte contagioase și potențial mortale va însemna mai puține riscuri de îmbolnăvire a câinilor. Dacă toți câinii care se joacă împreună sunt la zi cu vaccinurile, atunci poți fi sigur că aceștia se vor juca într-un mediu sigur. Dog Resort cere ca toți câinii să fie la zi cu următoarele vaccinări:
Antirabic
Vaccinul antirabic este necesar să fie administrat anual. Câinii sunt obligați prin lege să fie vaccinați împotriva virusului rabiei, deoarece acest virus mortal se poate răspândi și la oameni. Dog Resort va permite ca puii să vină să se joace când aceștia au vârsta de 16 săptămâni și au schema de vaccinare completă (vaccinul Antirabic fiind ultimul din schema completă de vaccinare).
DHPPIL
Vaccinul DHPPIL este necesar să fie administrat anual. Acesta oferă protecție împotriva Parvovirus, Bolii Care (Distemper sau Jigodie), Hepatitei Rubarth, Leptospirozei și Parainfluenţei canine. Leptospiroza poate fi letală pentru câini și este transferabilă și la oameni!
Bordetella
Vaccinul pentru Bordetella trebuie să fie în perioada de valabilitate sau administrat cu minim 2 zile înainte de intrare la Dog Resort. Majoritatea medicilor veterinari recomandă administrarea vaccinului Bordetella la fiecare 6 luni pentru a menține un nivel ridicat de imunitate pentru câinii care se află adesea în medii sociale. Vaccinul Bordetella ajută la controlul și prevenirea răspândirii germenilor care provoacă tusea de canisă. Dacă un câine, care a fost vaccinat cu vaccinul Bordetella, contactează tuse de canisă, acesta va avea o formă mai puțin severă şi care se rezolvă mai repede decât un câine care nu este vaccinat. Germenii care provoacă tusea de canisă dau simptome foarte asemănătoare cu răceala la om, cu tuse ușoară și, uneori, cu un nas înfundat. Simptomele se rezolvă de obicei în decurs de o săptămână.
Coronavirus canin (CCoV)
Coronavirusul canin aparține familiei Coronaviridae, împreună cu coronavirusul felin. Există trei tipuri de coronavirus canin: coronavirus enteric, pantropic și respirator canin și fiecare dintre ele prezinta serotipurile I și II.
CCoV enteric canin (cel mai des întalnit) se transmite pe cale fecal-oral. Câinii infectați elimină de obicei virusul timp de 6-9 zile după infectare timp în care pot prezenta boli gastro-intestinale urmate de pierderea poftei de mâncare, vărsături, diaree fluidă, deshidratare și, doar ocazional, moarte in cazul puilor nevaccinati si a infecției mixte cu parvovirusul canin de tip 2 (CPV-2), adenovirusul canin de tip 1 sau virusul bolii canine.
CCoV pantropic provoacă o boală sistemică urmată de un rezultat fatal la pui. Simptomele constau în febră, letargie, pierderea poftei de mâncare, vărsături, diaree hemoragică, leucopenie severă și semne neurologice (ataxie, convulsii) urmate de deces în decurs de 2 zile de la debutul simptomelor. Câinii de peste 6 luni, se recuperează foarte încet din boală.
CCoV respirator este responsabil pentru semnele respiratorii ușoare și este similar cu Bordetella bronchiseptica (tusea de canisa), virusul parainfluenza canin și alte virusuri gripale.
Tratamentul este simptomatic și se bazează pe ameliorarea simptomelor și a posibilelor complicații, în funcție de fiecare caz în parte. În general, tratamentele care trebuie făcute sunt următoarele:
- Lichide pentru a preveni deshidratarea severă.
- Stimularea apetitului cu mancare mai gustoasa sau cu medicatie specifica.
- Antivirale care vor actiona pentru reducerea simptomelor.
- Antibiotice care să controleze infecțiile secundare care ar putea fi cauzate de virus.
- Suplimente prokinetice pentru a-i proteja intestinul și pentru a preveni vărsăturile si disconfortul stomacal.
Preventia se poate face prin vaccinare iar prima doză de CCoV se administrează la vârsta de 7-8 săptămâni. Cu toate acestea, trebuie mentionat că vaccinul nu reduce total riscul de infectare însă simptomele vor fi mult mai ușoare și procesul de recuperare mai scurt.Este necesar rapel anual pentru a mentine efectul.
*** Este posibilă transmiterea noului coronavirus între oameni și animale de companie?
Deși câinii, pisicile și oamenii pot contracta viruși care aparțin familiei Coronaviridae, infecțiile sunt, în general, diferite la fiecare specie in parte. Prin urmare, răspândirea infecției de la o specie la alta este extrem de rară.
Pentru a permite câinelui să dezvolte un răspuns imun la vaccinuri, te rugăm să faci întâlnirea cu veterinarul cu 7-10 zile înainte de a participa la grădinița cățeilor sau în pensiunea Dog Resort.
Deparazitări interne și externe (purici, căpușe și viermi)
Toți câinii trebuie să aibă deparazitarea făcută cu cel puțin o săptămână înainte de a se efectua check-in la grădiniță sau pensiune. Orice câine care prezintă semne de infectare cu paraziți în timp ce se află la Dog Resort va primi imediat tratament, iar costul va fi suportat de proprietar.
Posibile probleme de sănătate și nu numai care pot apărea pe parcursul cazării la pensiune
Datorită faptului că noi ținem mult cățeii la joacă în grupuri mari, acesta fiind și motivul pentru care ne aleg cei mai mulți dintre clienți, pot apărea ocazional următoarele probleme:
1. Probleme destul de frecvente
– febră musculară – în special la cățeii care nu sunt obișnuiți să se joace liber foarte mult și cărora le place joaca. Problema apare mai ales la labradorii, goldenii și ciobăneștii germani.
– mici zgârieturi – care se întâmplă la joaca între căței. Cățeii sar unii pe alții și se pot zgâria cu ghearele sau dinții, mai ales cu dinții ascuțiți de pui.
– murdărirea blănii – din nou normală la joaca între căței. La cerere putem spăla cățelul înainte de decazare.
– pierdere în greutate – vă rugam să țineți cont de faptul că pentru căţeii care sunt cazați la noi, mai ales dacă stau mai mult de o săptămână, ar trebui crescută porția de mâncare deoarece vor face mai multă mișcare decât în mod normal.
– somnolentă și apatie, unii clienți o numesc cumințenie, la întoarcerea acasă. Nu vă îngrijorați, cățeii sunt doar obosiți, își revin în 1-3 zile la forma obișnuită.
Toate situațiile de la punctul 1 sunt normale atunci când cățelul petrece mult timp la joacă.
Socializarea le consumă energia, îi ajută să fie echilibrați și le oferă o stare psihică pozitivă care compensează dorul de familia lor. De asemenea, ajută mult la reabilitarea câinilor anxioși.
Noi nu ținem câinii închiși!
Pentru noi un cățel fericit e unul care se joacă și își descarcă energia. Ne asumăm situațiile care pot apărea și, de asemenea, și le asuma și stăpânii care ne aleg.
În cazul în care cineva nu este de acord cu aceste situaţii care pot apărea, există alte pensiuni canine care scot cățeii afară singuri și care sunt mult mai potrivite.
2. Probleme rare (am estimat tinând cont de cât de des au apărut la noi)
– diaree – cauzele pot fi diverse, dar în majoritatea lor se întâmplă de la schimbarea locației, a apei sau a mâncării – problema poate apărea la 1 cățel din 50.
– otită – cauzele pot fi diverse, alergie la mâncare, acumulare de păr, umiditate, boli autoimune etc. Problema poate apărea la 1 cățel din 200.
– dermatită – apare ocazional, în special la goldeni, labradori și buldogi, care au o sensibilitate crescută a pielii. Cauzele pot fi diverse, inclusiv mâncarea sau substanțele de curățare (noi folosim produse utilizate de cabinetele veterinare plus dezinfectanți clasici). Problema poate apărea la 1 cățel din 100.
– tuse de canisă – deși toți cățeii care vin la noi trebuie să fie vaccinați, este posibil ca unii dintre ei să facă boala într-o formă ușoară (vaccinul nu acoperă 100% aceste cazuri). Problema poate apărea la 1 cățel din 100, pe perioada primăverii-verii, când virusul este mai activ.
– conjunctivită – unii căței sunt predispuși la această problemă care apare în special primăvara. Problema poate apărea la 1 cățel din 200.
– enterocolită – apare de cele mai multe ori la cățeii care vin cu hrană umedă, carne crudă sau mâncare gătită şi cu specificaţia stăpânului de a îi lăsa mâncarea la dispoziţie. Mâncarea umedă neconsumată pe loc se poate deteriora la temperatura camerei şi poate crea probleme gastro-intestinale. Problema apare la 1 din 200 căței și preferăm să o evitam prin alimentație exclusiv cu mâncare uscată, mai ales pe perioada verii.
– iritația pernuțelor din cauza jucatului pe pietriș – unii căței sunt sensibili la abraziunea provocată de pietrișul din curţile de joacă ale pensiunii şi din păcate soluția gazonului sau a gazonului artificial nu este fezabilă pentru cățeii mari, deoarece nu rezistă la grupurile de căței care se joacă toată ziua. Problema poate apărea la 1 cățel din 50.
– infecția pernuțelor ca urmare a iritației – Problema aceasta apare la 1-2 căței pe an, de obicei la buldogi francezi, beagle și alți căței care se mișcă foarte mult când sunt afară.
Pensiunea colaborează cu dr. Nicolae Iordan de la Cabinetul Medivet Shoppet din Voluntari pentru vizite la pensiune, tratamente și mici intervenții și cu dr. Peter Fogarasi de la Clinica Magavet din Gulia pentru situațiile care necesita ecograf, radiografii, intervenții complexe.
Orice problemă de sănătate pe care o observăm va fi diagnosticată și tratată după informarea și acordul proprietarului căţelului.