5 LUCRURI PE CARE SA NU LE FACI DACA AI UN CATEL
Un cățel este o responsabilitate mare, e un membru al familiei și trebuie tratat ca atare. Adică trebuie să avem grijă să fie sănătos, echilibrat, educat și să aibă o viață frumoasă, la fel cum am avea grijă de oricare altă persoană din familie.
Dar chiar dacă suntem niște stăpâni grijulii și implicați, de multe ori facem greșeli legate de cățeluș pentru că pur şi simplu nu știm cum să procedăm în unele situații. Am scris mai jos despre 5 cele mai întâlnite greșeli în creșterea cățelului. Așadar, reguli de urmat pentru binele lui 🙂
1. Nu îi da cățelului mâncare de la masă.
- Hrana ideală pentru un cățel este cea făcută special pentru ei, respectiv bobițe și conserve pentru căței. Acestea conțin tot ce are nevoie din punct de vedere nutritiv, inclusiv vitamine și minerale, iar dacă îl hrănești cu o cantitate corectă cățelul va fi sănătos și suplu.
- Dacă primește mâncare pentru oameni, cățelul va refuza bobițele, care nu sunt la fel de gustoase, așa că vei avea probleme în a-l hrăni.
- Mulți stăpâni le dau câinilor să “guste” din mâncarea lor, iar aceasta poate fi nocivă pentru un cățel (pufuleți, ciocolată, oase de pui și alte bazaconii). Cu o astfel de hrană câinele are șanse mari să se îmbolnăvească și poate deveni obez, îi poate cădea blana, poate avea probleme digestive și multe altele.
- Cățelul va fi foarte insistent atunci când oamenii mănâncă, iar cu timpul s-ar putea să nu ți se mai pară distractiv că se cațără pe voi la masă, latră și fură mâncare din farfurie.
2. Nu ține cățelul izolat.
- Cățelul trebuie să socializeze atât cu oamenii, cât și cu alți câini (dar și alte animale, în funcție de rasă și temperamentul câinelui) de la o vârstă fragedă. Ideal este ca, o dată terminată schema de vaccinare, cățelul să fie scos în parc, socializat cu alți căței, lăsat la grădiniță sau într-o pensiune unde poate socializa.
- Contactul cu oamenii străini, dar și cu copiii, este de asemenea important.
- Un câine izolat va deveni sperios și agresiv atunci când va intra, inevitabil, în contact cu alți câini. Vei ajunge astfel în situația în care cățelul crește până la o greutate la care e greu de controlat și se repede pe stradă la toți cățeii, nu poți ieși în parc cu el, iar dacă e de talie mică și nu e un pericol din punct de vedere al mușcăturii oricum va latra agresiv la toate patrupedele întâlnite.
- Acest lucru este recomandat inclusiv pentru câinii de curte, pentru că atunci când va trebui să îi scoți din zona lor pentru a-i duce la doctor sau pentru a-i lasa la o pensiune s-ar putea să te trezești în niște situații conflictuale greu de gestionat.
3. Nu face cățelul complet dependent de tine.
- Știm că e foarte frumos să ai un câine devotat și iubitor și care nu stă fără tine, dar, în cazul în care ești nevoit să pleci în delegații, sau vrei să mergi în concedii în locuri în care nu îl poți lua, sau vrei să pleci undeva cu avionul, sau te internezi pentru o operație.. și lista poate continua, un câine adult care este complet dependent de stăpân va fi greu de lăsat într-o pensiune.
- Un cățel adult care nu a stat niciodată fără stăpân, atunci când este lăsat singur într-un loc necunoscut, va reacționa destul de prost: va lătra, va fi speriat, va fi agresiv. În cazul acesta vei avea nevoie să găsești o pensiune care să poată gestiona acest tip de situație, respectiv să îi asigure cățelului companie permanentă umană și joacă cu alți căței.
- Ideal este însă să obișnuiești cățelul încă de mic cu situația în care este separat de stăpân și știe că acesta se va întoarce după el, iar între timp are parte de joacă și distracție. Pentru aceasta recomandăm grădinița sau pensiunea de când cățelul este pui.
4. Nu ține cățelul închis în casă.
- Un câine are nevoie de mișcare, de la mai puțină (în cazul, să zicem, buldogilor englezi și bichonilor) până la multă (în cazul ciobăneştilor, germani sau alții) și foarte multă (pentru câinii de vânătoare, labradori, beagle, brac etc). 5 minute pe lângă bloc nu înseamnă suficientă mișcare.
- Un cățel are nevoie de minim două plimbări de cel puțin 30 de minute pe zi, de joacă liberă la locurile de joacă din parc, de ieșiri ocazionale în natură unde poate alerga în voie (mai ales dacă este o rasă cu nevoie mare de mișcare).
- Lipsa mișcării suficiente are ca prim efect faptul că devine foarte agitat și distructiv. Dacă, de exemplu, ai un labrador care ți-a făcut praf tot apartamentul, înseamnă că trebuie să găsești o soluție ca labradorul, care e câine de vânătoare, să facă mișcare câteva ore pe zi.
- Un câine care are multă energie neconsumată latră și sare încontinuu pe oameni, e ca și cum ai avea o bombă mai mare sau mai mică în casă.
- Lipsa mișcării duce de asemenea la îngrășare și probleme de sănătate.. ca și la oameni, de altfel.
5. Nu lovi cățelul.
- Știm că toți stăpânii de căței vor fi foarte revoltați de această ultimă recomandare, nimeni nu prea admite dacă ocazional se enervează și își lovește cățelul cu palma, ziarul, lesa sau ce mai are la îndemână. Ei bine, nu o faceți. Bătaia nu e ruptă din rai nici în cazul copiilor, nici în cel al cățeilor.
- Primul efect pe care îl are lovirea cățelului este că acesta devine sperios. Un câine sperios va avea probleme de comportament de diferite feluri, fie că latră la orice sunet sau că devine agresiv.
- Al doilea efect și cel mai important este că relația lui cu stăpânul este afectată. Persoana în care are cea mai mare încredere îi provoacă intenționat spaimă sau durere sau amândouă. În consecință câinele poate începe să nu mai vină la chemare, să nu mai aibă încredere în el, să nu mai socializeze și multe altele.
Sigur că majoritatea problemelor cauzate de o abordare greșită pot fi corectate prin dresaj, socializare, schimbarea abordării stăpânului, e mai bine însă, mai ales pentru cățel, ca lucrurile să fie bine făcute de la început. În cazul în care totuși cățelul are probleme de comportament de tipul celor de mai sus ne puteți oricând contacta pentru sfaturi și ajutor.